Loading...

Lovačko društvo „ZEC“ Oborovo gospodari zajedničkim lovištem broj I / 146 KOMINE TURENTAKS na području općine Rugvica, katastarske općine Novaki Oborovski i Oborovo.

Društvo je osnovano 1943. godine i od tada nije prestalo s radom. Društvo ima četrdeset i tri aktivna člana koji vrlo savjesno obavljaju svoje lovačke obaveze. Lovište ovog društva prostire se na površini od 2700 ha a određuju ga tri prirodne i jedna dogovorena granica. Istočna granica je rijeka Črnec, južna granica ustava Prevlaka i zapadna granica rijeka Sava. Sam naziv lovačkog društva govori da u lovištu kojim gospodarimo ima puno zečeva. Zečeva je nekada bilo toliko da su naši stari članovi šezdesetih godina lovili zečeve mrežama i prodavali za daljnju reprodukciju.

Također, mi smo danas jedno od rijetkih lovačkih društava, koje se uz odgovorno gospodarenje, može ponositi simbolom naše lijepe Posavine – prirodnim zecom. Fazan, srna, divlja patka i divlja svinja vrste su s čijom brojnošću isto tako možemo biti zadovoljni.

U lovištu nerijetko možete opaziti i divlju mačku, kao i veliki broj sezonskih vrsta koje svake godine dolaze na područje lovišta. Nažalost, u lovištu je prisutan i čagalj koji je svoje čopore proširio na nekoliko desetaka komada.

Društvo obrađuje veliki broj površina remiza koje ostavlja za prehranu divljači cijele godine, a sve to obavlja vlastitom mehanizacijom. Lovačko društvo posjeduje potpuno opremljeni i uređeni lovački dom koji se nalazi u Oborovu, Lovački put 10. U okolini lovačkog doma nalaze se otvorena streljana, prateće prostorije i malo jezerce koje u svom središnjem dijelu ima lijepo uređenu drvenu nadstrešnicu. Volonterski samostalno održavamo i čistimo od smeća i remize i prilazne puteve  u vlasništvu općine te organiziramo radne akcije čišćenja divljih deponija i adekvatnog zbrinjavanja tako prikupljenog otpada.

Od 1998. LD ZEC je sukladno Statutu u segmentu obrazovnih i kulturnih programa i projekata promicalo obrazovanje, djelovalo afirmativno na mlade razvijajući njihove etičke standarde u segmentu zaštite prirode i okoliša. Godinama provodimo veliki niz projekata: 2020. projekte  „Djeca u prirodi-škola u prirodi“ u kojem su sudjelovala djeca OŠ Rugvica i igraonicu za djecu mlađeg uzrasta „Mali ribolovci“ uz podršku Općine Rugvica. Godišnje organiziramo biciklijadu krajnjeg odredišta lovački dom uz sudjelovanje učenika područnih škola i suradnju s općinom „Dane Općine Rugvica“. Za OŠ Stjepan Radić iz Božjakovine organizirali smo terensku nastavu. Navedeni projekti bili su besplatni i dostupni svim zainteresiranim korisnicima.

Posebno mjesto u društvu godinama je pripadalo Streljačkoj ekipi čiji brojni trofeji, zahvalnice i medalje krase unutrašnjost lovačkog doma, a rezultati su bili takvi da su dosezali do državnih razina. Lovačko društvo i danas ima pomlađenu streljačku ekipu koja ima odlične strijelce te ostvaruje dobre rezultate.

Dužnost predsjednika danas vrši gospodin Stjepan Kirin u svom četvrtom mandatu.